Myers-Briggsi personaalsus tüübi indeks.

jung myers briggs

Umbes 3-4 aastat tagasi koperdasin ma oma eneseotsingutel sellise huvitava metoodika otsa nagu seda on Myers-Briggsi personaalsustüübi indeks. Metoodika mille rajajaks oli teada tuntntud 20. sajandi psühholoog Carl Gustav Jung ning kelle tööd arendasid hiljem edasi Isabel Briggs Myers ja Katharine Cook Briggs. Selle metoodika järgi jagunevad inimesed 16 erineva personaalsus tüübi alla järgides nende psühholoogilisi omadusi kuidas nad näevad maailma ja mille alusel langetavad otsuseid. Tollal tegin testi ära ja sain oma vastuse kätte, aga sinna paikka ta jäigi. Nüüd hiljaaegu koperdasin juhuslikult uuesti selle testi otsa ning arvates, et 3-4 aastaga olen kindlasti muutunud tegin huvi pärast uuesti tesi ja sain sama tulemuse, hakates siis antud metoodikase pisut süvenema avastasin, et sealt on palju rohkem informatsiooni ammutada kui esialgu olin arvanud. Saades kätte oma personaalsus tüübi indeksi liitusin huvi pärast facebookis antud personaalsus tüübi grupiga ja oma hämmastuseks tervitasid mind inimesed, kes mõtlesid nagu mina, mul ei olnud vaja mitmeid kordi oma ideid ja nägemusi vaja üle seletada, et inimesed nendest aru saaksid, mis igapäeva elus on võrdlemisi tavapärane nähtus minu puhul. See muidugi andis motivatsiooni võtta antud metoodika luubi alla ja uurida mis moodi need psühholoogilised funktsioonid täpsemalt toimivad, ühtlasi hakkas mul ka pilt selgeks minema, miks mõnda inimest üldse ei salli ja miks mõne inimesega tekib paarist üürikesest momendist selline klapp nagu oleksid seda inimest terve elu tundnud. Miks üksteisest mööda rääkimine osade inimeste vahel on kiire tekkima ja miks osasi inimesi mõistame poole sõna pealt.

 

Testi saab teha siin!

Test koosneb 72 küsimusest ja on inglise keelne seega kui keelt ei mõista paluge kedagi kes tõlkida mõistaks. Kui soovite saada täpset vastust siis soovitan mitte kiirustada vaid vastuseid andes läbi mõelda kuidas olete kunagi analoogsetes situatsioonides käitunud ja mis kõige tähtsam olge aus enese suhtes vaid nii saate kõige täpsema vastuse.

Ajapikku seletan siin ka 4 põhifunktsiooni omadusi ja kuidas nad jagunevad 8-ks funktsiooniks sõltuvalt meie personaalsus tüübi indeksist, ühtlasi tõlgin siia ka kõigi 16 personaalsus tüübi kirjeldused.

Tool – Laterlaus (lüürika)

Muusika on olnud mu elus pikka aega ideede katalüsaatoriks ja energia ammutamise allikaks, ehk sellepärast, et läbi muusika saame me läbi elada oma kõige sügavamad emotsioonid. Miks muidu kutsutakse muusikat jumalate keeleks.

Antud lugu on mind juba mõnda aega paelunud ja selle sõnum on minu jaoks hindamatu, mis ühtlasi sobib ka hästi selle blogi sissejuhatavaks looks. Seega mõtlesin sõnad eesti keelde tõlkida nende jaoks, kes inglise keelt väga hästi ei valda. Kuigi loo sõnum on võrdlemisi krüptiline ja sellest arusaamine nõuab mõttetööd.

 

Tool – Laterlaus

 

Must, siis valge on kõik mis ma näen enda lapsepõlves
punane ja kollane ilmusid siis, küündides minuni
lastes mul näha
Nagu all, nõnda ka üleval ja peale selle, mida ma kujutlen
tõmmatud mõistuse ridade taha
mine nii kaugele kui saad, vaata kuidas see paindub

Üle mõtlemine, üle analüüsimine eraldab keha mõistusest
lastes oma intuitsioonil närbuda, mööda laskes juhuseid ja ma pean
toitma oma tahet tunda oma hetke rajada oma tee väljaspool ridu.

Must siis valge on kõik mis ma näen enda lapsepõlves
punane ja kollane ilmusid siis, küündides minuni
lastes mul näha, et seal on nii palju enamat
ja kutsub mind nägema läbi nende lõpmatute võimaluste
Nagu all nõnda ka üleval ja peale selle, mida ma kujutlen
tõmmatud mõistuse ridade taha
mine nii kaugele kui saad, vaata kuidas see paindub

Üle mõtlemine, üle analüüsimine eraldab keha mõistusest
lastes oma intuitsioonil närbuda, jättes kõik need võimalused seljataha.

Toites oma tahet tunda seda hetke, sunnib mind ületama piiri
Küündides omaks võtma juhuslikkust
Küündides omaks võtma seda mis iganes võib juhtuda

Ma võtan omaks enda soovi (2x)
tunnetada rütmi, tunnetada seotust
piisavalt, et astuda kõrvale ja nutta nagu lesk,
tunda inspireerituna, mõista võimu
olla tunnistajaks ilule, kümmelda allikas
kiikuda meie jumalikkuse spiraalis (3x)
ja ikka olla inimene

Olles jalgadega maa peal, kaotan ma ennast
helidesse ja olles avali imen ma selle endasse
Ma tunnen kuidas see mööda mu nahka liigub
Ma küündin üles ja küündin välja
Ma küündin juhuslikkuse poole või mis iganes mind hämmastab (2x)
Ja järgides meie tahet ja tuult me võime ehk minna kus keegi pole veel olnud
Me sõidame spiraalil lõpuni välja ja võime ehk jõuda kus keegi pole veel olnud

Keerle välja,  jätka seda … (4x)

 

 

 

 

 

 

 

Iga algus on raske.

Tervist.

Enne kui ma teid viin rännakule inimmõistuse piirimaile tahaksin algatuseks kirjutada mõned read iseendast ja miks ma selle blogi pidamise ettevõtsin.

 

Julgen väita, et oma 25 eluaasta jooksul olen näinud ja kogenud nii mõndagi alustades vaimsest terrorist lõpetades massipsühhoosiga, samas olen näinud ka inimeste helgemat poolt alustades lojaalsusest lõpetades armastusega ning see on pannund mind pikka aega juurdlema, mis inimestel kupli all tegelikult toimub ja millised on need motiivid, mis panevad meid käituma sellisena nagu me oleme. Miks paljud mehed ei suuda oma tundeid väljendada? Kas tõesti hirm pehmoks või pedeks tembeldamise ees on nii suur? Või miks paljud naised peavad ennast võlts vidinaid täis toppima, et end naisena tunda? Miks 2 lisakilo üle su normaalkaalu sind masendusse viib? Kas me tõesti ei suuda teisi ja eelkõige ennast aktsepteerida sellistena nagu me oleme? Ja selleks, et oma ebakindlusi varjata näitame näpuga teistele, selle asemel, et ennast kätte võtta ja iseendaga tööd teha. Ja mis põhiline miks me arvame, et mina tean kõike kõige paremini ja teised peaksid elama/tegema kõike nagu mina? Miks osad inimesed ei saa aru kui neile ei öeldakse? Kuna see ei mahu nende reaalsuspilti? Mis asi on üldse reaalsus? Kas see mida näeme silmaga ja saame käega katsuda või on seal siiski midagi veel? Mis on elu mõte ja kas sellel tsirkusel, mis päevast päeva meie ümber käib on üldse mõtet? Kuhu on kadunud inimeste väärtushinnangud?

Nendele ja paljudele analoogsetele küsimustele olen ma üritanud vastuseid leida juba teismeeast saadik. Selle ajajooksul olen läbikamminud mitmeid erinevaid religioone ja filosoofilisi maailmavaateid alustades kristlusega ning tänaseks olen jõudnud kvant/meta-füüsika ja psühholoogiani välja.

Pikka aega olen ma enda mõtteid hoidnud vaid endale, (kummalisel kombel inimesed nagu kardaksid avalikul tasemel sellest rääkida) harva on juhtunud situatsioone, kus tekib reaalne vestlus antud teemadel. Ja jällegi olen ma küsimuse ees “Miks?” Seega otsustasin ma luua blogi, kus oma mõtteid ja vaateid saan avaldada ja võib-olla leian ehk mõttekaaslasi, või ehk on nendest mõtetest kellelegi kunagi abi.

Tänan tähelepanu eest.Fancy Hermit 🙂